5. Sınıf “BİR DAHİYLE KONUŞMAK” Metni Günlük Ders Planı (2018-2019)

Genel Manşet Türkçe 5. Sınıf Günlük Planlar

2018-2019 eğitim öğretim yılı 5. Sınıf 4. temanın (Bilim ve Teknoloji)  “BİR DAHİYLE KONUŞMAK” adlı metni günlük ders planını buradan indirebilirsiniz.

DERS PLANI
1. BÖLÜM 24 ARALIK-30 ARALIK 2018
Ders TÜRKÇE
Sınıf 5
Temanın Adı/Metnin Adı BİLİM VE TEKNOLOJİ  / BİR DAHİYLE KONUŞMAK
              Konu   Kelime çalışmaları Anahtar kelimeler Güvenli internet Türkçe isim bulma    
Önerilen Süre 40+40+40+40+40+40( 6 ders saati )
2. BÖLÜM  
Öğrenci Kazanımları /Hedef  ve Davranışlar   OKUMA Akıcı Okuma T.5.3.1. Noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli ve sessiz okur. T.5.3.2. Metni türün özelliklerine uygun biçimde okur. Söz Varlığı T.5.3.5. Bağlamdan yararlanarak bilmediği kelime ve kelime gruplarının anlamını tahmin eder. Anlama T.5.3.13. Okuduklarını özetler. T.5.3.14. Metnin ana fikrini/ana duygusunu belirler. T.5.3.18. Metinle ilgili sorular sorar. T.5.3.19. Metinle ilgili sorulara cevap verir. T.5.3.22. Görsellerle ilgili soruları cevaplar. T.5.3.23. Metinde önemli noktaların vurgulanış biçimlerini kavrar. T.5.3.28. Bilgi kaynaklarını etkili şekilde kullanır. T.5.3.29. Bilgi kaynaklarının güvenilirliğini sorgular.   KONUŞMA T.5.2.1. Hazırlıklı konuşma yapar. T.5.2.2. Hazırlıksız konuşma yapar. T.5.2.3. Konuşma stratejilerini uygular. T.5.2.4. Konuşmalarında beden dilini etkili bir şekilde kullanır.           T.5.2.5. Kelimeleri anlamlarına uygun kullanır. T.5.2.6. Konuşmalarında uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanır. T.5.2.7. Konuşmalarında yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanır.   YAZMA T.5.4.4. Yazma stratejilerini uygular. T.5.4.5. Büyük harfleri ve noktalama işaretlerini uygun yerlerde kullanır. T.5.4.9. Yazdıklarını düzenler. T.5.4.12. Yazdıklarında yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanır. T.5.4.13. Formları yönergelerine uygun doldurur T.5.4.14. Kısa metinler yazar. T.5.4.16. Yazılarında uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanır.  
Öğretme-Öğrenme-Yöntem ve Teknikleri Soru-cevap,  anlatım, açıklamalı okuma ve dinleme, açıklayıcı anlatım, inceleme, uygulama
Kullanılan Eğitim Teknolojileri-Araç, Gereçler ve Kaynakça * Öğretmen  * Öğrenci İmla kılavuzu, sözlük, deyimler ve atasözleri sözlüğü, EBA, İnternet…
Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri:  
•  Dikkati Çekme Dahi kelimesi tahtaya yazılıp ne anlama geldiği hakkında öğrencilerden fikirleri alınacak.  
•  Güdüleme “Bu hafta BİLİM ve TEKNOLOJİ adlı 4. Temamızın üçüncü metnine başlıyoruz. Metnimiz sayfa 118’de yer alan “BİR DAHİYLE KONUŞMAK”  adlı metin…” diyerek öğrencilerden kitaplarını açmaları istenecek. Bilim insanlarının ne iş yaptıkları öğrencilere sorulacak. Alınan cevaplardan sonra bu insanların bilime liderlik yaptığı vurgulanacak ve bu metinde dünyada ün yapmış bilim insanlarımızdan biri olan bir kişiyi tanıyacağımız dile getirilecek. Bu kişi, Prof. Dr. Oktay SİNANOĞLU olduğu öğrencilere söylenecek. Metnimizin kahramanı hakkında ilginç bilgilerin bizleri beklediği söylenerek güdüleme aşaması tamamlanacak.  
•  Gözden Geçirme “Siz de Oktay SİNANOĞLU gibi bir bilim insanı olsanız nasıl bir buluşunuz olmasını isterdiniz?” sorusu sorulacak. Öğrenciler bu soruyla ilgili 5 dakika konuşturulacak.
 •  Derse Geçiş. Görseller hakkında öğrenciler konuşturulacak. Metnin okunması sağlanacak. Parça, öğrenciler tarafından sessiz olarak okunacak. Anlamını bilmedikleri kelimeler belirlenecek. İkinci kez sesli olarak okunacak. Bölerek okuma yöntemi uygulanacak. Anahtar kelimeler belirlenecek.Anahtar Kelimeler : bilim, Türkçe, dahi, kuram, Nobel, profesör, teori Anlamını bilmedikleri kelimeler bulunacak. Anlamlarıyla beraber sözlük defterine yazılacak.   1. Etkinlik Etkinlikte metinde geçen kelimelerin anlamaları tahmin edilecek. dahi: Olağanüstü yeteneği ve yaratıcı gücü olan kimse, deha bürokratik: Kamu yönetimi ile ilgili şöhret: Ün kangrenleşmek: Bir durum veya işin düzelmeyecek duruma gelmesi, uzaması. muazzam: Alışılmışın sınırlarını aşan tevazu: Alçak gönüllülük manşet: Gazetelerin ilk sayfasına iri puntolarla konulan başlık   2. Etkinlik Metinden hareketle bu etkinlikteki sorular cevaplanacak. 1. Oktay Sinanoğlu’nun Türkçeye verdiği önemi metindeki hangi kısımlardan anlıyorsunuz?
Oktay Sinanoğlu’nun Türkçeye verdiği önemi metindeki “Türkçe eğitim yapılmazsa bilim olmaz.” sözünden anlıyoruz.
2. Oktay Sinanoğlu niçin “Yale’de Bir Harika Türk”, “Altın Çocuk”, “Bilimin Harika Çocuğu” gibi isimlerle dünyaya tanıtılıyor olabilir?
Genç yaşta profesör olup, bir çok çözülememiş teoriyi basit bir şekilde çözdüğü için.
3. Oktay Sinanoğlu, yaptığı işleri niçin “ben” yerine “biz” diyerek anlatıyor?
Kendini yaptığı işe verip, ün şöhret peşinde koşmadığı için.
4. Metne göre Oktay Sinanoğlu pek çok bilim insanını Nobel’e aday göstererek onların ödül almalarını sağlamıştır. Ancak kendisi “Kaç kere Nobel’e aday gösterildik, belgelerini yolla diyorlar, iki sandık dolusu belge, üşeniyorum, yollamıyorum!” diyerek ödül almayı önemsemiyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
5. Siz de yenilikler ortaya koyan büyük bir bilim insanı olmak istiyor musunuz? Eğer istiyorsanız bu durumda ülkeniz için neler yapardınız?
  3. Etkinlik Önceki metnin sonundaki araştırma ödevi öğrencilerce bu etkinlikte sunulacak.   4. Etkinlik Etkinlikte yer alan metin okunup bir bilim insanının kendi dili için neler yapabileceği ile ilgili öğrenciler fikirlerini yazacaklar.     5. Etkinlik Bu bölümde öğrenciler İngilizce olan kelimelerin yerine Türkçelerini bulmaya çalışacaklar.   6.Etkinlik Etkinlikte yönergeler okunacak ve öğrenciler etkinlikte yer alan forumda uygun yerleri dolduracak. 1. Mehmet’in ödevine yardımcı olmak için forumda boş bırakılan kısmı doldurunuz. Baş kısma fotoğrafınızı yapıştırabilir veya kendi resminizi çizebilirsiniz.
Önerinize göre bu kısmı siz doldurabilirsiniz.
2. Özcan’ın Mehmet’e “Bye Bye Türkçe” adlı kitabı önermesinin sebebi ne olabilir?
Oktay Sinanoğlu “Bye Bye Türkçe” adlı kitabında Türkçeye neden önem verilmesi gerektiğini anlatmaktadır. Bu kitap ile Oktay Sinanoğlu’nun Türkçeye verdiği önem anlaşılabilir. Bu nedenle önerilmiştir.
3. Damla “gov” ve “edu” uzantılı sitelerin güvenilir bilgiler içerdiğini söylüyor. Bu İnternet uzantıları niçin güvenilir bilgiler içeriyor olabilir?
“gov” uzantıları, devlete ait sitelerin uzantılarıdır. “edu” uzantıları üniversite, kolej gibi kurumların sahip olduğu sitelerin uzantılarıdır. Bu nedenle diğer uzantılara göre daha güvenilirdirler.
3. BÖLÜM  
Ölçme-Değerlendirme  
•  Bireysel öğrenme etkinliklerine yönelik Ölçme-Değerlendirme •  Grupla öğrenme etkinliklerine yönelik Ölçme-Değerlendirme •  Öğrenme güçlüğü olan öğrenciler ve ileri düzeyde öğrenme hızında olan öğrenciler için ek Ölçme-Değerlendirme etkinlikleri Aşağıya 5 tane dilimize giren yabancı kelime ve Türkçe karşılıklarını yazınız. 1- 2- 3- 4- 5-  
Dersin Diğer Derslerle İlişkisi  Okurken yorum yapabilme, problem çözme, düşündüğünü tasarlama, yazarken imla ve noktalamaya diğer derslerde de dikkat etmeleri sağlanır.
Türkçe Öğretmeni      19.12.18
Sefa AVCILAR Okul Müdürü  

2018-2019 eğitim öğretim yılı 5. Sınıf 4. temanın (Bilim ve Teknoloji)  “BİR DAHİYLE KONUŞMAK” adlı metni günlük ders planını buradan indirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir