Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda öğretmenlerin ve eğitim yöneticilerinin işini kolaylaştıracak iki mobil uygulama yayımladı: MEB AJANDA ve E-OKUL ÖĞRETMEN. Öğretmenlerimizin çoğu bu uygulamaların varlığından habersiz. Öğretmenlerimiz bu uygulamaları Google Play ve Apple Store’ den ücretsiz olarak indirilebiliyor.
MEB AJANDA Nedir?
MEB Ajanda; mobil ve masaüstü sistemlerini bir merkezde toplayarak öğretmenlerin tek merkezden veri alışverişi yapabilmesi için hazırlamış bir mobil uygulama.
Uygulamada birçok özelliği bulunan bir dijital takvim bulunuyor. Dijital takvim MEB’in diğer uygulamalarından beslendiği gibi kullanıcılar tarafından kendi planlamaları doğrultusunda kişiselleştirme özelliği de bulunuyor. Bu sayede öğretmenler ve yöneticiler MEB Ajanda ile tüm iş süreçlerini takip edebiliyor. Öğretmenlerin katılabileceği hizmet içi eğitimlerle ilgili bildirimler de yine bu uygulama üzerinden kullanıcılara hatırlatma olarak sunuluyor.
Millî Eğitim Bakanlığı eğitim öğretim yılı iş takvimi, MEB Ajanda’ nın dijital takvimine işlenmiş durumda. e-Okul ve MEBBİS’ teki “Nakil Günleri, Atama Onay Tarihleri, Hizmet İçi Eğitim İşlemleri” gibi birçok iş süreçlerinin aksamadan ve sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için kullanılıyor. Aynı şekilde MEB bünyesindeki önemli tarihler MEB Ajanda dijital takvimi üzerinden kullanıcılara sunuluyor. Bu sayede MEB Ajanda, öğretmenlerin yapacakları iş ve işlemleri zamanında yapamamasından kaynaklanan mağduriyetleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bildirim gönderme özelliğiyle takvime bağlı işleri günü geldiğinde kullanıcılara hatırlatıyor. Millî Eğitim Bakanlığı personelinin kurumsal işlerini daha düzenli ve pratik bir şekilde yürütmek açısından büyük önem taşıyor.
Tıpkı MEBBİS’te olduğu gibi güvenliği güçlendirmek için kullanılacak ikinci bir doğrulama sağlayan “Doğrulama Kodu” MEB Ajanda için de kullanılıyor. MEB Ajanda, içindeki karekod özelliği ile MEBBİS’ e girişte herhangi bir şifre ya da doğrulama koduna ihtiyaç duyulmuyor. Bu yönüyle girişte kullanıcılara pratiklik sunuyor. Telefonlarımızdan parmak izi ile tüm uygulamalara hızlıca ulaşabiliyoruz.
E-OKUL ÖĞRETMEN ile E-Okul İşlemleri Tamam
Uygulamaya öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin E-okul ile ilgili işleri telefon üzerinden kolayca kullanacağı bir mobil uygulama diyebiliriz.
E-Okul Öğretmen uygulaması; Öğretmenlerin ve yöneticilerin davranış notu, ders notu, sınav tarihi ve öğrenci devamsızlıklarını kolay şekilde sisteme girilebilmelerine olanak sağlayan bir işleyişe sahip.
Uygulamada ayrıca öğretmenler tarafından kullanılabilen “e-Yoklama” özelliği bulunuyor. Bu özellik sayesinde öğretmenler, ders başında mobil cihazları üzerinden kısa sürede elektronik yoklama alabiliyorlar. Girilen kayıtlar e-Okul sistemine doğrudan aktarılıyor. Böylece öğretmenler bilhassa kalabalık sınıflarda yoklamayı pratik bir şekilde zamandan tasarruf ederek alabiliyorlar.
Girilen öğrenci devamsızlıkları anlık olarak velilerin kullandığı e-Okul VBS mobil uygulamasına bildirim olarak gönderiliyor. Velilerin öğrencileri hakkında anlık bilgi sahibi olmalarını sağlayarak eğitim sürecinden haberdar olmalarını hedefliyor.
Öğretmenler, mobil uygulama üzerinden öğrencilerin tüm akademik bilgilerini görüntüleyebiliyor. E-Okul’da notları girerken 10 dakika süre içinde doğrulama kodu ile kaydedilmesi gerekiyor. Aksi takdirde sistemden atılıma durumu söz konusu. E-Okul öğretmen uygulamasında bu durum ortadan kalkıyor. Süre kısıtlaması olmaksızın öğrencilerin notlarını hızlıca girip kaydetmeyi mümkün kılıyor. Ayrıca E-Okul’ da yapılan tüm işlemler uygulama üzerinden telefonda rahatlıkla yapılabiliyor. Öğrencileri fotoğraflarıyla sınıf halinde görme imkanı sunuyor. Uygulamada seçilen öğrencinin tüm notlarını da görmeye imkan sağlıyor.
Okullarda pratiklik üzerine gerçekleşen her çalışmanın eğitim öğretimin sağlıklı ilerlemesinde fayda sağladığı aşikâr. MEB’in bu tür uygulamalara fazlasıyla ağırlık vermesi kanaatindeyim. Bu tür uygulamaların geliştirilmesinin eğitim camiası içinde olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyorum.