Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin heyecanla beklediği LGS’ye sayılı günler kaldı. Sınava hazırlık çalışmalarına yoğunlaşan öğrenciler, deneme sınavları eksiklerini görüyor. LGS’de kazanılabilecek en başarılı okullar nitelikli olduğundan, bu yazımızda LGS kazanmak için günde kaç soru çözmek gerektiğine değineceğiz. Yazımızda LGS puan hesaplama robotları üzerinden örnekler vererek kendimize hedefler belirleyeceğiz.
Sınava hazırlanırken sıklıkla duyduğumuz bir cümle var: “Test çöz!” Peki ne kadar test çözmeliyiz? Hangi konulardan kaç test çözersek fen lisesi kazanabiliriz? Bu yazımızda sizlere test kitapları önermeyeceğiz. Günümüzde teknolojinin bu kadar ilerlemesiyle eğitim büyük oranda dijital ortama taşındı. Artık birçok kişi online test çöz sitelerinde konu testleri çözüyor. Ücretsiz ve üyelik gerektirmeyen LGS test çözme platformlarından örnekler vereceğiz.
Şunu belirletmek gerekir ki LGS’de başarılı olan öğrenciler çalışma stratejisini LGS konu testleri ve deneme sınavlarına göre belirlemektedir.
Neden LGS Konu Testleri Çözmeliyiz?
Konu testleri, bir dersi adım adım öğrenmemizi sağlar. Örneğin, LGS’de matematik dersinden çıkacak konular bellidir. Bu konuları adım adım kavramak gerekir. Konu konu öğrenmek bir dersi halletmenin en kolay yoludur. Konuyu öğrendiğinizi anlamanın en güvenilir yolu da LGS konu testi çözmektir.
Eğer LGS denemelerinde rasyonel sayılar konusunda yanlışlarının fazla olduğunu görüyorsan rasyonel sayılar testi çöz! Bunun için kendini iyi tanımalısın. Hangi konulardan eksiklerin olduğunu görebilirsin. Bunu da ancak soru çözerek anlayabilirsin. Yani test çöz ve eksiklerini tespit et.
Birçok öğrencinin LGS’ye hazırlanırken yaptığı önemli iki hata var.
Bunlar:
1-Henüz hakim olmadığı konunun testini çözmek
2-Konu testleri yerine genel deneme çözmek
Henüz konuya hakim olmadan test çözmek bizi oldukça sıkıntılı sonuçlara sürükler. İyi hakim olmadığımız konuların sorularını çözerken muhtemelen yanlış sayılarımız fazla çıkacak. Bu da bu dersi yapamadığımızı düşündürerek erken pes etmemize neden olabilir. Birçok öğrenci “ben matematik çözemiyorum” düşüncesine bu yüzden kapılmaktadır.
Konuları iyi kavramadan deneme sınavları çözerseniz LGS puan hesaplama robotları size üzücü sonuçlar gösterebilir.
Konu testleri yerine genel denemeler çözerek aceleci davranmayın. Deneme sınavları birçok konuyu barındırdığı için erken zamanda deneme çözmeye başlamak sağlıklı olmayacaktır. Örneğin, maddenin yapısı ve özellikleri testi çözmeden genel fen bilimleri denemesi çözmemek gerekir. Dediğimiz gibi, her zaman adım adım ilerlemek gerekir.
Günde Kaç Soru Çözersek Nitelikli Lise Kazanırız?
Özellikle öğrencilerin birbirine sorduğu bir sorudur bu. Ancak önemli olan soru sayısı değil, çözülen sorunun niteliğidir. Mesela tam sayılar konusunu anladıktan sonra sorular çözeriz. Ancak bu konuda eksiğimiz kalmadıysa her gün tam sayılar testini çözmemizin bir anlamı yoktur.
LGS’ye hazırlanırken zaman kısaldıkça çalışma tempomuzu arttırmamız gerekir. Bu yüzden her dönem için kendinize soru sayısı hedefi belirleyebilirsiniz. Örneğin sınava hazırlanmaya yeni başlayan bir öğrenci günde 40-50 soru çözerken, sınava 1-2 ay kala günde 200-300 soru çözülebilir.
Ancak her öğrencinin kapasitesi aynı değildir. Sizin 30 soru çözerek anlayacağınız konuyu başka bir öğrenci 100 soru çözdükten sonra anlayabilir. Burada en önemli anahtar sözcük sizin kendinizi tanımanızdır. Hangi konulardan eksiğiniz olduğu belirlemeli ve buna göre bir tempo oluşturmalısınız.
Sırf 300 soru çözmek için çözmeyin, sıkılırsınız. O gün verimli olacağını düşündüğünüz miktarda soru çözmelisiniz. Ancak unutma, önce LGS konu testleri çöz.
LGS Netlerim Nasıl Artar?
Bütün konuları adım adım bitirdikten sonra genel deneme sınavları çözebilirsiniz. Bu başarınızı ölçme konusunda daha doğru sonuçlar verecektir. Deneme sınavı çözerken mutlaka süre tutmalısınız. Deneme sınavını LGS süresi içerisinde bitirmelisiniz. Bu sınavda soruları yetiştirmenizi sağlayacaktır. Uzun yeni nesil soruların bol bol karşınıza çıkacağını unutmayın.
LGS’de netlerinizi arttırmak için ipuçları:
-Eksik olduğun konuları tespit et
– Konulara farklı kaynaklardan çalış
-Hazır olduğunda konu testi çöz
–Deneme sınavlarında süre tut
– LGS puan hesaplama sistemlerini kullan ve puanının artıp artmadığını kontrol et.
-Zor olduğunu düşündüğün dersler için öncelik oluştur
-kesinlikle çalışma masanda telefon ve tablet gibi aletlere yer verme.
LGS Taktikleri Nelerdir?
Gerçek sınavda öğrencilerin yaşadığı en büyük sorun paragraf sorularında oldukça fazla zaman harcamaktır. Bu yüzden bu tür soruların çözümü için paragraf sorularına ağırlık vermelisiniz. Deneme sınavlarını zaman tutarak çözün ve yetiştirmeye çalışın.
Soruları çözerken bir soruya takılıp kalmamak gerekir. Diğer sorulara baktıktan sonra zaman kalırsa yapamadığınız soruya tekrar dönebilirsiniz. Aynı soruda takılıp kalırsanız zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız.
Diğer önemli nokta ise hangi dersten başlayacağınızı bilmenizdir. LGS’de bazı öğrenciler matematikten başlarken bazı öğrenciler Türkçe dersinden başlayabilir. En iyi olduğunuz dersten başlarsanız bu sizi motive edecektir. Soruları çözebildiğinizi görmek sınav performansınızı da arttıracaktır.
LGS Puan Hesaplama 2021
LGS öncesinde deneme sınavı çözmenin, konu testlerini adım adım çözmenin ne kadar önemli olduğunu yukarıda vurgulamıştık. Bir öğretmen olarak öğrencilerime Sorubak LGS Puan Hesaplama sistemini öneriyorum. Daha önce yaptığım denemelerde bu sitenin MEB ile %99 aynı puanı verdiğini gördüm.
Deneme sınavları için birçok kaynak sitesi bulabilirsiniz. Kitapçık ile soru çözmek her zaman daha kolay gelse de yeni kitaplara ulaşmak bazen zor olabiliyor. Deneme sınavlarını telefonunuza veya bilgisayarınıza PDF formatında indirebilirsiniz. Sınavı kazanmak için test çöz ve eksiklerini gör.
Aşağıda sizler için bazı araştırmalar yaptım ve LGS testleri derledim. Bu testleri indirip çözebilirsiniz. Ancak süre tutarak çözmeyi unutmayın. Ve eksik olduğunuz konuların testlerini yukarıda da değindiğim gibi çözmeyin.