Uzaktan Eğitim ve Ebeveynler: Her Ev Yeni Bir Sınıf

Genel Genel Dokümanlar Manşet

Mart 2020’de dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgını sebebiyle MEB okullarda uzaktan eğitim sürecini başlatmıştı. Günlük vaka sayıları önü alınamaz rakamlara ulaştığı için eğitim-öğretimde aşamalı olarak yüz yüze eğitime geçme denemelerinde geri adım atıldı ve ara tatil sonrası bütün olarak uzaktan eğitime geri dönüldü.

Milyonlarca öğrenciler derslere EBA platformu üzerinden giriyor. Öğrenciler gibi veliler da tüm süreci evlerinden yönetmeye çalışıyor. Veliler, çocuklarının evdeyken eğitimlerinden kopmaması, bütün gün evde iken verimli ve keyifli vakit geçirebilmeleri için öğrencilere rehberlik etmek zorunda kalıyor. Hal böyle olunca her ebeveyn ev denen sınıflarda birer öğretmen oluyor. Peki anne babalara bu süreçte ne gibi sorumluluklar düşüyor? Uzaktan eğitim sürecinde veliler öğretmenlere ne gibi yardımda bulunabilir? Biraz bu konuya değinelim.

Pandemi Sürecinde Uzaktan Eğitim ve Anne Babalar

Her Ev Yeni Bir Sınıf

Uzaktan eğitimin başlamasıyla birlikte öğrencilerin eski rutinini – her ne kadar yerini tutmasa da- sürdürebileceği, okul olarak görebileceği kalıcı bir eğitim ortamına ihtiyaçları var. Bu ortam sabit olmakla birlikte öğrencilerin odası veya evin uygun bir bölümü de olabilir.  Öğrencinin benimseyeceği okul ile ilişki kurabileceği; masası, kitapları, eğitim araç ve gereçleri gibi materyallerin bulunduğu bir ortam öğrenciyi derslere motive etmek için bir adım olabilir.  

Ayrıca öğrencilerin uzaktan eğitime katılabilmesi için gerekli alt yapı olmalı. Maalesef internet ve bilgisayar bu sürecin olmazsa olmazı… Maalesef diyorum çünkü burada biraz eşitsizlik ortaya çıkıyor. Her evde internet ve bilgisayar bulunmuyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu durum ile ilgili bazı projeler geliştirdi. Eba Destek Noktaları sayesinde evinde interneti veya bilgisayarı olmayan veliler çocuklarını bu EBA sınıflarına yönlendirerek derslerden geri kalmalarını engelliyor.  Ayrıca tableti olmayan öğrencilere MEB tarafından tablet dağıtılarak öğrencilerin evlerinden derslere girebilmesine olanak sağlanıyor. Bu çalışmalar uzaktan eğitimde karşılaşılan sorunları tamamen ortadan kaldırmasa da öğrenciler arasında eşitsizliği gidermeye yönelik olumlu çalışmalar olarak ifade edebiliriz.

Öğretmen Ebeveyn İşbirliği

Eğitim öğretim faaliyetleri her ne kadar okul çatısı altında anlam kazansa da sadece öğrenci ile öğretmen arasında gerçekleşen bir faaliyet olmamalıdır. Sağlıklı bir eğitim öğretimin gerçekleşmesi için öğrenci, öğretmen ve veli koordineli bir şekilde çalışmalıdır. Salgın sürecinde öğrencinin eğitimiyle ilgili velilerin sorumlulukları artmaktadır. Çocuğu evden ibaret olan sınıfında tutacak, ona rehberlik edecek ve uzaktan eğitim düzenine öğrenciyi hazırlayacak. Öğretmen ile ebeveynler süreci sağlıklı bir şekilde yürütebilmek için sürekli iletişim halinde olmaları gerekmektedir. Ebeveynler evde çocuğu gözlemleyerek öğretmenle bilgi alışverişi yapması çocuğu süreçte ayakta tutmaya yarayan en büyük etmenlerden biri olacaktır.

Evde Ailecek Farklı Etkinlikler Yapılabilir

Covid-19 salgınından önceki süreçte öğrenciler okuldan yorgun gelebiliyordu. Ancak salgınla beraber vaktinin çoğunu evde geçirdiğinden evdeki aktiviteleri de eskisinden farklı olmalı. Burada iş yine anne babalara düşüyor. Yani gününün çoğunu odasında (yeni sınıfında) derse katılarak ve ders çalışarak geçiren çocuklar için yine odasında dinlenmek psikolojik olarak onları olumsuz yönde etkileyebilir. Ebeveynler olarak onlara eşlik edeceğiniz farklı oyunlar etkinlikler bularak, öğrencileri boş zamanlarını daha keyifli hale getirebilirsiniz. Onlarla okuma saati etkinliği yapabilir. Okuduğunuz kitapların ailecek değerlendirmesini yapabilirsiniz.

Yüz Yüze İletişim Önemli

Bildiğimiz gibi insan sosyal bir varlık. Okula gittiğinde her gün onlarca arkadaşını gören, sohbet eden, oyun oynayan öğrenciler, artık evde dört duvar arasında… Arkadaşlarıyla kısıtlı şekilde çoğu zaman internet üzerinden veya telefonla iletişim sağlıyorlar.  Normal süreçte çocuklar için konulan kurallar esnetilebilir. Çocuklar evde olduğu süre boyunca onlarla iletişi kurmak, ilgilenmek ve onlara rehberlik etmek anne babaların yapması gereken en önemli davranışlardan biridir.

1 thought on “Uzaktan Eğitim ve Ebeveynler: Her Ev Yeni Bir Sınıf

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir