Diyabetli Öğrenciler: Okul Hayatındaki Zorluklar ve Çözümleri

Genel Manşet Okul Sağlığı

Diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretmediği ya da ürettiği insülinin vücut tarafından yeterince kullanılamadığı bir sağlık sorunudur. Diyabet, her yaşta insanda ortaya çıkan ve yaşam boyu süren, tedavisi olmayan bir hastalıktır. Bu nedenle, diyabetli öğrenciler hayatında birçok zorlukla karşılaşması mümkün. Okul hayatlarında da bu durum söz konusu.

Okul hayatı, öğrencilerin yaşamında önemli bir rol oynar. Diyabetli öğrenciler, okul hayatında zorluklarla karşılaşır. Hatta karşılaştıkları zorluklar karşısında bazen çaresiz kalabilir. Bu zorluklar arasında kan şekeri düzeylerini kontrol etmek, diyabet ilaçlarını kullanmak, yemeklerini planlamak ve diğer öğrencilerin anlayışsız davranışları vardır. Diyabetli öğrenciler için bu zorluklarla başa çıkmanın birçok yöntemi vardır.

Kan Şekeri Düzeylerini Kontrol Etmek

Diyabetli öğrencilerin sürekli olarak kan şekeri düzeylerini kontrol etmeleri gerekiyor. Bunun için gerekli olan şeker ölçüm cihazı ve insülin iğneleri gibi araçları okulda yanlarında taşıyabilecekleri bir çantada taşımaları önemlidir. Ayrıca, öğrencilerin öğle yemeğinde kan şekeri düzeylerini kontrol etmeleri hastalığın düzenli bir şekilde seyretmesini sağlar. Okul yönetimi ile görüşerek  öğrencinin bu ölçüm işlemleri  için revir gibi hijyenik bir ortam belirlemeleri öğrenci sağlığı için faydalıdır.

Diyabet İlaçlarını Kullanmak

Diyabetli öğrencilerin diyabet ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları gerektiği için bu ilaçların kullanımı için varsa okul hemşiresi yoksa okul idaresiyle görüşülerek, öğrencinin ilaçlarını saklayabileceği bir yer belirlenmelidir. Ayrıca, öğrencinin insülin iğnesi yapması gerekiyorsa okul idaresi, revir olmayan okullarda bir yer ayarlayıp bu tür öğrencilerin kullanımına ayırmalıdır.

Yemeklerini Planlamak

Diyabetli öğrencilerin yemeklerini planlamaları öğrenci sağlığı için önemlidir. Okul yemekhanelerinde ve kantinlerde diyabetli öğrenciler için özel yemek seçenekleri olmalı ve diyabetli öğrenciler göz ardı edilmemeli. Ancak bazı okullarda bu seçenekler yetersiz olduğu için uygulanması zor bir hal alabiliyor. Bu durumda, öğrencinin kendi özel yiyeceklerini okula getirip taşıyabileceği bir termos veya çantada saklayabilir. Öğrenci yemek saatlerini düzenli olarak takip etmeli. Yemeklerini planlaması da kan şekeri düzeylerini kontrol etmelerine yardımcı olacaktır.

Anlayışsız Davranışlar

Okullarda maalesef her öğrenci aynı hal ve davranışları sergilemiyor. Diyabetli öğrenciler, okulda diğer öğrencilerin zaman zaman anlayışsız davranışlarıyla karşılaşabiliyor. Örneğin, öğrencilerin tatlı, şekerli yiyecekler yemesi, öğrencinin kan şekeri düzeylerini etkileyebilir. Bu nedenle, öğrencinin arkadaşlarına, öğretmenlerine ve okul yönetimine durumunu açıklaması gerekiyor. Öğrencin diyabetli olduğunu okuldaki diğer öğrencilere net bir şekilde açıklaması önemlidir. Böylece, diğer öğrencilerin ve öğretmenlerin öğrenciye karşı daha anlayışlı davranması mümkün.

Diyabetli öğrencilerin okul hayatında karşılaştıkları zorluklar, düzgün  bir biçimde uygun önlemler alınarak aşılıyor. Okul yönetimi, öğretmenler, arkadaşlar ve öğrencinin kendisi; diyabetli öğrencilerin okul hayatında destek olacak önlemler alırsa bu öğrenciler de kendilerini diğer arkadaşları gibi iyi hissetmesine vesile olur. Bu şekilde, diyabetli öğrencilerin okul hayatları daha kolay ve rahat geçecektir. Başarılı bir eğitim hayatı geçirmelerine yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir