hermitlet

“HERMİTLER – BÜYÜLÜ TAŞ” Fantastik Bir Yolculuğa Hazır Mısınız?

Genel Manşet Oku-Yorum Tanıtım

İnceleme köşemizde zümremiz Alev DÖNMEZ’ in kaleminden çıkan “Hermitler / Büyülü Taş” kitabını mercek altına aldık. Sosyal medya aracılığıyla tanışma fırsatı bulduğum yazarımızdan eserimizi incelemek istediğimi ve eserle ilgili bir yazı yazmayı düşündüğümü ilettim. Sağ olsun en kısa sürede eserini imzalayarak gönderdi. Yoğunluktan dolayı yazımız biraz gecikti. Geç olsun, güç olmasın diyerek yazımıza başlayalım.

Hermitler İmzalı

Önce Arka Kapak…

“Çınar ağacına yaklaştım. Burada ağaç var mıydı diye şaşkın bir şekilde düşünürken ağacın üzerinde kıpırdanmalar gördüm. Merakla biraz daha yaklaştım ve karşımda küçücük yaratıklar belirdi. Gözlerimi ellerimle ovuşturdum, tekrar baktım. Evet, oradaydılar. Ağacın üzerinde, içinde, her yerindeydiler. Küçücük, insan desem insan değil, hayvan desem hayvan değil. Küçük kafalı, kocaman gözleri olan, sarkık uzun kulaklı, oradan oraya zıplayıp duran canlılar. Üstelik konuşuyorlardı. Neye uğradığımı şaşırdım. Gözlerimi kapattım, açtım, silkelendim. Kafama bile vurdum ama gözümün önünden gitmediler. O sırada üzerimden büyük bir baykuş geçti. Sonra ağaca kondu ve ağaç kayboldu. Düşünebiliyor musun? Ağaç, o cüce yaratıklar, baykuş, her şey kayboldu. Söyle şimdi Efe, ben delirmiş miyim, delirmemiş miyim?” diyerek kafasını önüne eğdi.”

Esere Dair…

Kitabı okurken kayda değer birçok not aldım. En başta çocuklara okumayı sevdiren bir eser olduğunu söylemek isterim. 5, 6 ve 7. sınıf öğrencilerinin eğlenerek okuyabileceği Hermitler / Büyülü Taş’ ta yazarımız arkadaşlık, birlik beraberlik, dürüstlük, yardımseverlik ve en önemlisi iyilik gibi değerleri işliyor. Kahramanlarımız yaşanan olaylar karşısında okurlara hep iyiden, doğruluktan yana olmaları gerektiğini hissettiriyor. Yazarımız eserde oldukça akıcı bir dil kullanmış. Kısa cümleler sayesinde öğrencilere aktarılan bilgiler doğrudan hedefe ulaşıyor hissi uyandırıyor. Bu nedenle çocuklar kitabı bir çırpıda okuyabilecek diyebiliriz. Eserin öğrencilerin kelime haznesini geliştirecek bir misyonu da üstlendiğini düşünüyorum. Çocuklar hızlıca sayfaları çevirirken anlamlarını merak ettikleri- sık olmamakla birlikte- kelimelerin anlamlarını öğrenmek isteyeceklerdir. Bu da öğrencilerin kelime haznesinin geliştirmek adına esere bir artı katıyor.

Ayrıca öğretmenleri aracılığıyla eseri okuyan öğrenciler, yazarımızla uzaktan söyleşi yapma imkanı da buluyor. Okudukları eserin yazarına ulaşabileceklerini bilmesi, okuduklarından aklına takılanları yazara birinci ağızdan sorabilmesi gerçekten öğrenciler adına büyük bir ayrıcalık. Yazarımızın okurlarıyla tanışması, onlarla sohbet etmesi; öğrencilerin ufkunu açıyor, onların yazmaya meylini artırıyor.

Neden Fantastik Öyküler?

Öğrencilerimize okuma alışkanlığı kazandırmak için biz öğretmenlere büyük görevler düşüyor. Onları faydalı kitaplarla buluşturmak, okuma kültürü oluşturmak ve devamlılığını sağlamak için kaliteli eserler ile tanışmaları mühim bir konu. Yaş itibariyle öğrencilerin genellikle fantastik kitapları tercih ettiğini biliyor olmakla beraber çocukların hayal dünyasını besleyen bu tür kitaplar onların olaylar karşısında özgürce düşünebilmelerini geliştiriyor ve karar verme yeteneğini olgunlaştırıyor.

Eserde Yer Alan Bölümler

  1. Hermitler ve Büyülü Taş
  2. Macera Başlıyor
  3. Profesör ve Bilim Merkezi
  4. Çamur Canavarı
  5. Maginda Şeytanı
Hermitler-Büyülü Taş

Hermitler / Büyülü Taş Kitabı Ne Anlatıyor?

Fantastik türde bir eser olan Hermitler / Büyülü Taş; Serkan, Efe ve kardeşi Bersu’ nun başından geçen macera dolu bir yolcuğu konu ediniyor. Kahramanlarımızın başka bir gezegenden gelen Hermitler’ le tanışmasıyla başlıyor her şey. Önce onları tanımaya sonra da sorgulamaya başlayan kahramanlarımız, Hermitler diyarına doğru uzanan çetin bir yolculuğa çıkıyorlar. Bu yolculukta onları bir görev bekliyor ve karşılarına çıkacak engelleri aşmaları için kullanabilecekleri en büyük silah sevgileri.

Genç okurlarımıza sahneyi bırakıp yazıyı burada sonlandırıyorum. Yazarımız Alev DÖNMEZ’ i başarılı eserinden dolayı tebrik ediyor, eserlerinin daim olmasını diliyorum.

Kitapla kalın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir