“Senin Maceran: Tılsımlı Kolyenin Peşinde” Kitabı Üzerine

Genel Genel Dokümanlar Manşet Oku-Yorum

Dijital dünyaya gidişin hızlandığı şu günlerde sosyal medya olmazsa olmazlarımız arasında yer almaya başladı. Ben de sosyal medyayı -elimden geldiğince- takip eden biri olarak geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir çocuk kitabıyla karşılaştım: Elif Alp’ in kaleme aldığı “Senin Maceran: Tılsımlı Kolyenin Peşinde”. Kitabı en kısa zamanda alıp incelemek için ismini telefona kaydettim. Mesleğim gereği vakit buldukça öğrencilerimi sevecekleri kitaplara ulaştırmak için araştırmalar yapıyorum. Bu konuda okumayı merkeze alarak farkındalık oluşturmak adına Kitap Tahlil Günleri gibi farklı etkinlikler planlayıp, öğrencilerimle uygulamayı okulumuzda bir kültür haline getirmeye çalışıyoruz. Fakat bildiğiniz üzere pandemi sürecinde bu gibi faaliyetlere zorunlu ara vermek durumunda kaldık.

Elif Hocamızın Senin Maceran: Tılsımlı Kolyenin Peşinde kitabına dönecek olursak; kitabı öğrencilerime önermeden önce alıp okumak için bize en yakın olan BKM Kitap‘ a uğradım. Kitabı sorduğumda kitabın ellerinde olmadığını fakat talep üzerine getirebileceklerini söylediler. Daha sonra uğrayıp almak niyetiyle kitabı alma işini ertelemiştim. Birkaç hafta sonra uzaktan eğitim etkinliğimizde kazandığı ödül neticesinde öğrencim Yağız Efe’ye bir hediye kitap almam gerekiyordu.

Kitapçının Yolunu Tuttum

Alacağım kitap hakkında fikir edinmek için raflar arasında gezinirken aklıma önceden yetkililere sipariş verdiğim Senin Maceran: Tılsımlı Kolyenin Peşinde kitabı geldi. Sağ olsunlar getirtmişler. Kitabı göz ucuyla incelerken konusunun Bursa ile ilgili olduğunu görünce sevincim ikiye katlandı. Daha önce de böyle bir durumla karşılaşmıştım. Kitabı Yağız’a hediye etmeden önce hemen okumaya koyuldum.

Eser Hakkında Düşüncelerim

Senin Maceran: Tılsımlı Kolyenin Peşinde kitabını Elif Alp hocamız pandemi sürecinde çocukların eğlenerek okumaları için kaleme almış. İkbal K. Keskin’in çizimleriyle renk kattığı kitap, 95 sayfadan oluşmakta. Kitapta resimlere yer verilmesi öğrencilerin kitapta yaşananları somutlaştırmasına yardımcı olması için olumlu bir özellik olarak gözüme çarptı. Macera kitaplarını seven çocukların çok seveceği türden bir kitap olmanın yanında okumayla pek barışık olmayan çocukların da dikkatini çekecek türden bir eser diyebilirim.

Hikaye sade bir dille yazılmış. Okuyucuyu merkeze alan yazarımız, çocukların sıkılmadan okuyabileceği bir kurguya sahip olan bu eserde aynı okulda okuyan Eylül, Soner ve Eymen adlı çok yakın üç yakın arkadaşın başından geçen bir macera anlatılmakta. Hikayenin geçtiği Bursa’nın İznik ilçesi hakkında genç okurlara ilginç bilgiler sunan yazarımız, eserde İznik’in güzelliklerinden, tarihi dokusundan da bahsediyor.

Farklı Bir Özellik

Senin Maceran: Tılsımlı Kolyenin Peşinde kitabını diğer kitaplardan ayıran en önemli özellik bence 3 farklı sonun sizleri bekliyor olması. Okurken alacağınız kararlarla kendi yolunuzu seçebiliyorsunuz. Verilen yönergeler doğrultusunda sayfa atlayarak seçmiş olduğunuz yoldan devam edebiliyorsunuz ve kitabı kendi kararlarınızla bitiriyorsunuz. Açıkça söylemek gerekirse kitabı bitirdikten sonra merak edip diğer yolları da okudum.

Hikayeye biraz gizem katmak adına yazarımız Elif Alp, genç okurlardan eserde bulunan şifreyi kahramanlarımızdan önce çözmelerini istiyor. Okuyanlar dayanamayıp arka sayfayı çevirmezlerse ve dikkat ederlerse şifreyi doğru bulabileceklerine eminim.

Eserin Hedef Kitlesi ve İşlediği Değerler

Eser daha çok 5. ve 6. sınıf öğrencilerine hitap etmekte olup öğrencilerin okuma ve analiz etme yeteneğini destekliyor. Kitapta ayrıca sevgi, dostluk, saygı, dürüstlük, işbirliği, merhamet ve yardımlaşma gibi değerler kurgu motifi aralarına serpiştirilmiş.

Çocuk edebiyatı alanında bu tür kitapların raflarda fazlasıyla yer alması gerektiği kanısındayım. Çocukları kendi içine çeken ve içten gelen bir duyguyla okuyabilecekleri eserlerle onları buluşturmalıyız. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Yazarımızın yeni serüvenlere yelken açması ümidiyle…

Kim bilir bu pandemi süreci sona erdiğinde belki de Kitap Tahlil günleri 11’i Elif Hocamızla yaparız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir