eba

Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Öğretmen Puan Sistemi

Genel Genel Dokümanlar Manşet

Bildiğimiz üzere 2019-2020 eğitim öğretim yılı ile Eğitim Bilişim Ağı (EBA), öğretmen ve öğrencilere daha kaliteli bir hizmet sunmak adına yenilendi. 2023 Eğitim vizyonu çerçevesinde EBA’ nın ara yüzü değiştirilerek kullanıcılarının beklentilerine cevap verebilmek adına teknolojinin son yeniliklerinden faydalanıldı.

Tüm dünyayı saran Corona virüs salgını nedeniyle okullar 16 Mart tarihi itibariyle tatil edilmişti. Bu zorunlu tatil süresince EBA’nın önemi fazlasıyla arttı. Nitekim akabinde Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK’ un açıklamasıyla uzaktan eğitim süreci başladı. Öncelikle EBA TVden, sonrasında buna  EBA da eklenerek kademeli olarak uzaktan eğitim öğrencilere verilmeye başlandı. EBA’ nın eğitim sezonu başında güncellenmesi uzaktan eğitim için bir kilometre taşı niteliği taşımaktadır.

Bu güncelleme kapsamında EBA öğrenciyi merkeze alarak öğrencinin kitaplara ulaşımını, mobil uygulamalarla senkronize ederek içeriğe doğrudan ulaşabilmesini sağladı. İçerikleri sınıflandırılarak görsellerle, anlatım videolarıyla ve en önemlisi bol bol soru havuzuyla öğrencilere zengin bir içerik sunuyor. Ayrıca öğrenci ve öğretmenlerin faydalanabileceği bir kütüphane de EBA’da yerini aldı. Bunun yanı sıra öğrencilerin ve öğretmenlerin EBA’yı daha fazla kullanması amacıyla yeni bir puan sistemi özelliği getirildi. Puan artırmak için öğrencilerin çeşitli yollara başvurmaları bir nebze hoş karşılaşılabilir. Google’ de “öğretmen eba puan” diye bir arama yaparsak aynı taktiği bazı öğretmenlerin de uyguladığını görürüz.

EBA Öğretmen Puan Araması

Peki öğretmenler neden böyle bir aracı,  amaca dönüştürüyor? Aklıma gelen ilk cevap bazı idarecilerin öğretmenleri bu puana göre kıyaslaması…”En yüksek puanı olan öğretmen, en iyi öğretmendir” mantığıyla hareket eden bazı idareciler maalesef öğretmenlerin bu işlere yönelmesine vesile oluyor. Bu durum bir kelebek etkisi yaparak gelişigüzel ödev vermeye ve öğrencilerin evde zorunlu kaldığı bu süreçte daha çok strese girmelerine neden oluyor.

Son dönemde öğretmenlerin bu puan yarışına dur diyebilmek için EBA’dan aşağıdaki gibi bir uyarı geldi:

“Değerli öğretmenimiz, EBA’da yaptığınız işlemlerden kazandığınız puanların günlük üst sınırı bulunmaktadır. Her işlem için bu üst sınıra ulaştığınızda, gün içerisinde aynı işlemden başka puan kazanamayacağınızı hatırlatmak isteriz.”

Puan konusunda daha net bir çizgi çekilmeli ya da bu puan sistemi kaldırılmalı bence. Öyle ki “şu kadar puanı olan öğretmene bir derece verilecek, hizmet puanına ekleme yapılacak” gibi aslı astarı olmayan dedikodular dolanıyor internette. Zira EBA, eğitim sistemimizin günümüz teknolojisiyle iç içe yürümesini sağlayan başarılı bir projedir. Bu gibi uygulamalarla sistemin amacından sapmasına engel olmak gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir