8. Sınıf “GÜLER YÜZ” Dinleme Metni Günlük Ders Planı (2018-2019)

Genel Manşet Türkçe 8. Sınıf Günlük Planlar

2018-2019 eğitim öğretim yılı 8. Sınıf 4. Hafta “GÜLER YÜZ” adlı dinleme metninin günlük ders planını buradan indirebilirsiniz.

Derste kullanabileceğiniz metnin ses dosyasını buradan indirebilirsiniz.

1. BÖLÜM DERS PLANI                                                  08 Ekim-14 Ekim 2018
     
  Dersin adı TÜRKÇE
  Sınıf 8
  Temanın Adı/Metnin Adı KİŞİSEL GELİŞİM  / GÜLER YÜZ
                Konu   Dinlerken not almaAnahtar kelimelerAnlamı Bilinmeyen KelimelerMetin türleri(deneme)Konu, ana fikir ve yardımcı fikirlerGeçiş ve bağlantı ifadeleriFiilimsilerAdlaşmış sıfat-fiilÖlçeğe uygun deneme yazma Sayfa düzeni imla kuralları        
  Önerilen Süre 40+40+40+40+40( 5 ders saati )

2. BÖLÜM

      Öğrenci Kazanımları /Hedef ve Davranışlar     DİNLEME T.8.1.1. Dinlediklerinde/izlediklerinde geçen olayların gelişimi ve sonucu hakkında tahminde bulunur. T.8.1.2. Dinlediklerinde/izlediklerinde geçen, bilmediği kelimelerin anlamını tahmin eder. T.8.1.4. Dinledikleri/izlediklerine yönelik soruları cevaplar. T.8.1.5. Dinlediklerinin/izlediklerinin konusunu belirler. T.8.1.6. Dinlediklerinin/izlediklerinin ana fikrini/ana duygusunu belirler. T.8.1.18. Dinleme stratejilerini uygular. T.8.3.9. Fiilimsilerin cümledeki işlevlerini kavrar. KONUŞMA T.8.2.3. Konuşma stratejilerini uygular YAZMA T.8.4.4. Yazma stratejilerini uygular. T.8.4.2. Bilgilendirici metin yazar.    
Öğretme-Öğrenme-Yöntem ve Teknikleri Not alarak okuma, sesli – sessiz okuma, not alma, güdümlü yazma, güdümlü konuşma, soru cevap, anlatım, beyin fırtınası, tartışma
Kullanılan Eğitim Teknolojileri-Araç, Gereçler ve Kaynakça * Öğretmen   * Öğrenci İmla kılavuzu, sözlük, deyimler ve atasözleri sözlüğü, EBA, tdk sözlük
Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri:  
•  Dikkati Çekme Sınıfa kahkaha atarak girilecek ve öğrencilere selam verirken gülmeye devam edilecek. Öğrencilerin de güldüğünü görünce “Güler yüzlü olmak sizce insana neler kazandırır?” sorusu sorulacak.  
•  Güdüleme Bu hafta ilk temamızın son metni olan  29. sayfasındaki “GÜLER YÜZ ” adlı metni işleyeceğiz. 5 ders saatimiz sonunda olaylar karşısında güler yüzlü olmanın hayatta önemli olduğunu öğreneceğiz.
•  Gözden Geçirme Çevrenizdeki güler yüzlü olan bir insanı arkadaşlarınıza anlatır mısınız ?
•  Derse Geçiş Dikkati çekme sorusu sorulduktan sonra öğrencilerden cevaplar istenecek. Metnin başlığı ve öğretmenin derse girişi arasında bağ kurarak öğrencilerin birkaçından kısa bir konuşma yapmaları istenecek. Metin akıllı tahtada açılacak ve öğrenciler not alarak dinleme yöntemini uygulayacak. İkinci kez metin dinlenirken anlamı bilinmeyen kelimelerin altını çizecekler ve anahtar kelimeleri bulacaklar. Anlamı bilinmeyen kelimelerin anlamı ilk önce sözcüğün gelişinden çıkarılmaya çalışılacak. Anlamı sözlükten bulunacak, öğrenciler tarafından Türkçe defterinin arkasında yer alan sözlük defterlerine yazılacak. Anahtar kelime çalışması yapılacak ve belirlenen kelimeler sözlük defterine kaydedilecek. Bu noktada anahtar kelimenin önemli olduğu ifade edilecek.               Metnin Anahtar Kelimeleri : güler yüz, asık surat, konuşma, heves, hadise, tatlı söz  
1. Etkinlik  Etkinlikteki sözcüklerin anlamları önce tahmin edilecek sonra deyimler sözlüğünden bulunup Türkçe defterinin arkasında yer alan sözlük defterine yazılacak.   A) kusur: eksiklik, noksan. heves: bir şeye karşı duyumsanan istek, eğilim, arzu. hadise: bir olgu olarak yer alan ve geçen şey. kudret: erk, erke, güç. matem: sevilen birinin ölümünden ya da yurdun, ulusun uğradığı bir felaketten duyulan derin acı. kasavet: kaygı, sıkıntı, tasa, üzüntü. filozof: felsefeyle uğraşan ve felsefe biliminin gelişmesinde katkıları olan, felsefede çığır açan kimse, düşünür. B)Kurulan cümleler sözlük defterine yazılacak.
2. Etkinlik Metinle ilgili soruların cevapları öğrencilerce cevaplanıp  deftere yazılacak. Cevaplar 1. Asık suratlı insanlarla konuşurken onlarla olan sohbeti hemen kesmek isteyeceğimizi oysa karşımızdaki tebessüm ederek bizi dinliyorsa ona keyifle bir şeyler anlatmaya devam edeceğimizi söylemektedir. 2. Çünkü bu insanlar hayata her zaman olumlu bakar ve yaşadıkları kötü olaylar karşısında bile umutlarını neşelerini yitirmezlermiş. 3. İnsanların gülebilme yetisidir. İnsanlar ne zaman gülseler ömürlerine ömür katılır gülme ile beraber bulundukları ortam güzelleşirmiş. 4. Uyumlu çünkü gülme üzerine yazılmış bu yazının başlığın bu olması kadar doğal bir şey yoktur. 5. Özellikle Bektaşi ile ilgili anlatılan bölümü sevdim. Çünkü komik bir kısım. 6. Çünkü insanlar gülmenin faydalarını ve ne kadar mükemmel bir duygu olduğunu henüz keşif etmemişlerdir.   3. Etkinlik Metnin ana fikri konusu ve yardımcı fikirleri bulunacak ve etkinlikteki boşluklara yazılacak. Konu: Gülmenin insan hayatındaki yeri Ana Fikir: Gülmenin Faydaları ve Önemi Yardımcı Fikir: Gülen insanlarla somurtan insanlar arasındaki fark. Yardımcı Fikir: Gülmenin bazı toplumlardaki kültürel yeri Yardımcı Fikir: Gülme üstüne söylenmiş önemli sözler ve hikayeler.  
4. Etkinlik Etkinlikteki görselin metnin hangi bölümüne ait olduğu ifade edilecek ve uygun yere yazılacak.  
  5.Etkinlik Geçiş ve bağlantı ifadeleri uygun boşluklara yazılacak. (…) Hayvanların yüzleri gülmeye elverişli bir şekilde yaratılmamıştır. Kendilerini ne kadar zorlasalar da gülemezler ama insanlar, çok şükür gülebiliyorlar. (…)
(…) Güler yüz her şeyden önce insana cesaret verir özellikle güler yüzlü insanlar her kusuru hoş gören
, affeden insanlardır. Dünyada ilk adımlarını yeni atmaya başlamış bir çocuğa herkes güler yüzle bakar. (…)
(…) Ağlanacak bir hâl karşısında ağlamaya kalkan adamdan hiçbir fayda gelmez hâlbuki gülümseyen adamda, ümit vardır: Bu hâlin bir çaresini bulacak demektir. (…)
 
  6.Etkinlik Bu etkinlikte “Yüzü sirke satmak” deyimiyle özdeşleşmiş birinin yüzünü güldürmek için neler yalabileceklerini öğrencilere sorarak fikirlerini ifade etmesi istenecek.   7.Etkinlik Adlaşmış sıfat fiil ile ilgili bilgi verilecek ve bol örneklerle kazanım pekiştirilecek. Etkinlik yapılacak.   ADLAŞMIŞ SIFAT-FİİL Sıfat-fiil eklerinden birini alan fiil kök veya gövdelerinin, kendisinden sonra gelen isimleri yutarak onların yerini tutması” diyebiliriz. Yani sıfat-fiillerin, kendisinden sonraki ismi içine almasıdır. Normalde sıfat-fiillerden sonra mutlaka bir isim gelmelidir. Fakat adlaşmış sıfat-fiillerde bu isim kaybolur. Örnek: Gelecekten çok umutluyum. (gelecek günler) Çalışan mutlaka bir gün karşılığını alır. (çalışan insan) Artık bilinmeze doğru yol alıyorum. (bilinmez zaman) Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi? (okuyan insan, gezen insan) Kaybettiklerine üzülmüyor musun? (kaybettiğin şeyler) Görünmez olmak en büyük hayalimdir. (görünmez adam) Yapacağını yaptın en sonunda. (yapacağın iş) Geçmişin izlerini bir bir silmeliyiz. (geçmiş günler) Dışarıda bağıran sen miydin? (bağıran kişi) Sevdiğini her şeyin üstünde tutardı. (sevdiği kız)   Çalışan bir gün karşılığını alır.(adlaşmış sıfat) Kaybettiklerine üzülmek yerine bulduklarına sevinmelisin. (adlaşmış sıfat) Bu konuda bana soracakların var mı? (adlaşmış sıfat)  
8. Etkinlik Paragraftaki fiilimsiler bulunup alt kısma yazılacak.   Gülümseyen insan, çevresi için sonsuz bir mutluluk kaynağı olur. Onların yüzüne baktıkça içi açılır sevdiklerinin. Onları görmek, gece yıldızları görüp onların bize göz kırpışlarına sevinmek gibidir. Sevilmek ve mutluluğu sonuna kadar yaşamak, gülümseyen yüzünü bizden esirgemeyenlerin hakkıdır. Bize sundukları gülücükleri onlarla paylaşırken bizi de gülücükler sarar. Bir bebeğin ağlarken masum görüntüsü ile gülücüklerle kaplanmış bir yüzün görüntüsü aynıdır. Bu görüntüyü bize kazandırarak bizi yeniden masum bebekliğimize götüren, gülümseyen insana sonsuz teşekkürler.   İSİM-FİİLLER: görmek, sevinmek, sevilmek, yaşamak SIFAT-FİİLLER: gülümseyen,  götüren, esirgemeyenler, sundukları, kaplanmış ZARF-FİİLLER: baktıkça,  görüp, paylaşırken, ağlarken, kazandırarak  
9. Etkinlik Etkinlikteki ölçütlere uygun olarak bir deneme yazılması istenecek. Deneme yazısı bittikten sonra form doldurulacak. Bir insanın herhangi bir konuda duygu, düşünce ve görüşlerini paylaşmak amacıyla kesin hükümlere varmadan samimi bir üslupla yazdığı yazılara deneme denir.   Bir sonraki metnin hazırlık olması için Milli Mücadele Dönemi ile ilgili Türkçe panosu düzenlenecek.
 

3. BÖLÜM

Ölçme-Değerlendirme  
•  Bireysel öğrenme etkinliklerine yönelik Ölçme-Değerlendirme •  Grupla öğrenme etkinliklerine yönelik Ölçme-Değerlendirme •  Öğrenme güçlüğü olan öğrenciler ve ileri düzeyde öğrenme hızında olan öğrenciler için ek Ölçme-Değerlendirme etkinlikleri     Görünmez olmak üzerine yapılan çalışmalar devam ediyor. Geçmişin getirdiklerini inkâr edemezdik. Mahalle bekçisi gece yarısı bağıranları aramaya koyuldu. Gelecek ayın ödeneceklerini hesaplamamız gerekiyor. Yukardaki cümlelerdeki adlaşmış fiilimsileri bulunuz.  
Dersin Diğer Derslerle İlişkisi  Okurken sesli okuma kurallarına, yazarken imla ve noktalamaya diğer derslerde de dikkat etmeleri sağlanır.

Türkçe Öğretmeni 

 Sefa AVCILAR

30.09.2018

Okul Müdürü

2018-2019 eğitim öğretim yılı 8. Sınıf 4. Hafta “GÜLER YÜZ” adlı dinleme metninin günlük ders planını buradan indirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir