5. Sınıf Çocukluk Metni Günlük Ders Planı (2018-2019)

Genel Manşet Türkçe 5. Sınıf Günlük Planlar

2018-2019 eğitim öğretim yılı 5. Sınıf “Çocukluk” adlı metnin günlük ders planını buradan indirebilirsiniz. 

1. BÖLÜM                                 DERS PLANI                   24 Eylül-28 Eylül 2018
Dersin adı TÜRKÇE
Sınıf 5
Temanın Adı/Metnin Adı ÇOCUK DÜNYASI/ ÇOCUKLUK
              Konu       Çocuk OyunlarıCahit Sıtkı TarancıŞiir ve şiir türünün özellikleriŞiirde ana duyguGerçek ve mecaz anlam  Noktalama işaretleriYazım kurallarıSatır başı, başlık…Yazı düzeni            
Önerilen Süre 40+40+40+40+40+40(6 ders saati)
2. BÖLÜM
Öğrenci Kazanımları /Hedef ve Davranışlar OKUMA Akıcı Okuma T.5.3.1. Noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli ve sessiz okur. T.5.3.2. Metni türün özelliklerine uygun biçimde okur. T.5.3.4. Okuma stratejilerini kullanır. Söz Varlığı T.5.3.5. Bağlamdan yararlanarak bilmediği kelime ve kelime gruplarının anlamını tahmin eder. T.5.3.6. Deyim ve atasözlerinin metne katkısını belirler. T.5.3.8. Kelimelerin zıt anlamlılarını bulur. Anlama T.5.3.14. Metnin ana fikrini/ana duygusunu belirler. T.5.3.18. Metinle ilgili sorular sorar. T.5.3.19. Metinle ilgili sorulara cevap verir. T.5.3.22. Görsellerle ilgili soruları cevaplar. T.5.3.23. Metinde önemli noktaların vurgulanış biçimlerini DİNLEME T.5.1.11. Dinledikleriyle/izledikleriyle ilgili görüşlerini bildirir. T.5.1.12. Dinleme stratejilerini uygular.   KONUŞMA T.5.2.1. Hazırlıklı konuşma yapar. T.5.2.2. Hazırlıksız konuşma yapar. T.5.2.3. Konuşma stratejilerini uygular. T.5.2.4. Konuşmalarında beden dilini etkili bir şekilde kullanır.       T.5.2.5. Kelimeleri anlamlarına uygun kullanır. T.5.2.6. Konuşmalarında uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanır. T.5.2.7. Konuşmalarında yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanır.               YAZMA   T.5.4.1.Şiir yazar. T.5.4.4. Yazma stratejilerini uygular. T.5.4.5. Büyük harfleri ve noktalama işaretlerini uygun yerlerde kullanır. T.5.4.7. Yazılarını zenginleştirmek için atasözleri, deyimler ve özdeyişler kullanır. T.5.4.9. Yazdıklarını düzenler. T.5.4.10. Yazdıklarını paylaşır. T.5.4.12. Yazdıklarında yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanır. T.5.4.14. Kısa metinler yazar. T.5.4.15. Yazdıklarının içeriğine uygun başlık belirler. T.5.4.16. Yazılarında uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanır.      
Öğretme-Öğrenme-Yöntem ve Teknikleri Soru-cevap,  anlatım, açıklamalı okuma ve dinleme, açıklayıcı anlatım, inceleme, uygulama
Kullanılan Eğitim Teknolojileri-Araç, Gereçler ve Kaynakça * Öğretmen   * Öğrenci İmla kılavuzu, sözlük, deyimler ve atasözleri sözlüğü, EBA, tdk.gov.tr,  örnek şiirler, çocuk temalı kitaplar (kütüphaneden temin edilecek)
Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri:  
•  Dikkati Çekme Büyüklerinizden öğrendiğiniz bir oyun var mı?  En sevdiğiniz oyunu bize tanıtın.
•  Güdüleme Bu dersimizde 16.sayfadaki “ÇOCUKLUK”  adlı metni işleyeceğiz. Bu   dersimizde çocukluğunu doyasıya yaşamanın ne kadar önemli olduğunu öğreneceksiniz.
•  Gözden Geçirme Bu dersimizden sonra yetişkinlerle kendi dünyanız arasında çok fark olduğunu göreceksiniz. Ayrıca mutlu bir birey olmanın temelinin mutlu geçirilen bir çocukluk döneminde atıldığını öğreneceksiniz. Ayrıca bu dersimizde şiir tünün özellikleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
•  Derse Geçiş Dikkati çekme sorusu sorulduktan sonra öğrencilerden metnin içeriğini tahmin etmeleri istenecek. Metnin başlığı ve görselleri hakkında öğrenciler görsel okuma etkinliği yapacaklar. Metnin içeriği öğrenciler tarafından tahmin edilecek.(Metinde neler anlatılmış olabilir?)
Ders kitabındaki görseller öğrencilere incelettirilecek  ve öğrencilerin dikkati parça üzerine çekilecek. Parçanın başlığı hakkında öğrencilere soru sorulacak(Bu parçada ne anlatılmış olabilir?)
Parça öğrenciler tarafından parçalı okuma yöntemiyle okunacak.
Öğrenciler   sessiz okuma yaparak anlaşılmayan , anlamı bilinmeyen kelimeler metnin üzerinde  işaretlenecek.
Anlaşılmayan, anlamı bilinmeyen kelimelerin anlamı ilk önce sözcüğün gelişinden çıkarılmaya çalışılacak. Anlamı sözlükten bulunacak, öğrenciler tarafından önce tahtaya sonra sözlük defterlerine yazılacak.   Affan Dede Horoz Şekeri Zıpzıp Çember  
1. Etkinlik yapılacak.          
a) Saymak (x) Ödemek Satmak (x) Bir değer karşılığında bir malı alıcıya vermek.           
b) Bu sözcükler mecaz anlamda kullanılmış.   Öğrencilere 5-8 kelimeden oluşan cümleler kurdurularak, bilinmeyen kelimeler anlamlandırılacak. Okuması güzel olan birkaç öğrenciye örnek okuma yaptırılacak. Okuması zayıf olan birkaç öğrenciye okuma yaptırılacak. Okuma yaptırılırken öğrencilerden vurgu ve tonlamalara dikkat etmeleri istenecek.
2. Etkinlik yapılacak. Soruların cevabı sınıfça bulunduktan sonra cevaplar deftere yazılacaktır.  
3. Etkinlik yapılacak. Özgün açık uçlu sorular yazılmasına dikkat edilecek.  
4. Etkinlik yapılacak.         5.Etkinlik yapılacak.        “Çocukluk” konulu şiirler dinletilecek ve bir tanesini ezberlemeleri söylenecek. 6.Etkinlik yapılacak. Verilen kelimelerle şiir yazılacak.  
—>Metnin türü hakkında bilgilendirme yapılacak.        Duygu, düşünce ve hayallerin bir düzene bağlı kalarak, etkileyici bir dil ve uyumlu mısralar ile aktarılmasına ŞİİR denilmektedir. Şiiri düz yazıdan farklı kılan “mısra, ahenk ve ölçü” gibi unsurlar bulunur. Şiirde ana fikir olmadığını onun yerine ana duygu olduğunu ifade edilecektir. Çünkü şiirler duygu ifade eden metinlerdir diye açıklama yapılacak.                                     7.Etkinlik yapılacak.   –àBir sonraki metnin hazırlık çalışmaları araştırılıp yapılması istenecek.    
3. BÖLÜM
Ölçme-Değerlendirme  
•  Bireysel öğrenme etkinliklerine yönelik Ölçme-Değerlendirme •  Grupla öğrenme etkinliklerine yönelik Ölçme-Değerlendirme •  Öğrenme güçlüğü olan öğrenciler ve ileri düzeyde öğrenme hızında olan öğrenciler için ek Ölçme-Değerlendirme etkinlikleri               Eğitir, öğretir, Bizleri eğlendirir, Şeker kadar tatlıdır, Oyundur onun adı. Yukarıdaki dörtlüğün konusunu ve ana duygusunu söyleyiniz. Şiir nedir? Şiirin düz yazıdan farkı nedir?Ezberlediğiniz bir şiiri okuyunuz.Hangi oyunları biliyorsunuz?Bir atasözü ve deyim sorulacak.Metinde geçen bir kelimenin anlamı sorulacak.        
Dersin Diğer Derslerle İlişkisi  Okurken sesli okuma kurallarına, yazarken imla ve noktalamaya diğer derslerde de dikkat etmeleri sağlanır.

Türkçe Öğretmeni 

                                                                              

                                                                                      Okul Müdürü  

ÇOCUKLARL İLGİLİ SÖZLER

Çocuklar bugünün yarını, yarının umududur.

Ne güzel söylemiş şair;  gülmeyi çocuklar icat etti, bizler tüketiyoruz.

Çocuk kulağından değil, gözünden terbiye edilir. Duyduğunu değil, gördüğünü uygular.

SEN ÇOCUKLUK SEVDAMSIN

Sen neyim misin?


Sen çocukluğumun arkadaşı,
Sen sokak oyunlarımın heyecanı,
Sen hiç oynamadığım mavi misketim,
Sen Topaç yerine başımı döndürenim,
Sen bir kere bir birim,
Sen duamda sobelendiğim,
Sen Bayram arafesinde üstümden çıkartmadığım elbiselerim,
Sen ilk okuldan sıra arkadaşım,
Sen elime yüzüme bulaşan çikolatamsın.
Insan çocukluğunu unutur mu?
Nasıl unuturum seni?

A. Haluk Fidan

2018-2019 eğitim öğretim yılı 5. Sınıf “Çocukluk” adlı metnin günlük ders planını buradan indirebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir